
Hukkajahdissa
Kirjoitukseni ei käsittele aina ajankohtaista susi-teemaa, vaan työssä ja työaikana aiheutuvaa hukkaa. Anteeksi jos otsikkoni hämäsi sinua. Tämä hukka ei uhkaa vain koiriamme, karjaamme ja lapsiamme, vaan se syö koko ajan rahapussiamme. Vaikka tästä vähemmän kohistaan, on se vaarallinen meitä väijyvä peto.

Kymmenen kuolemansyntiä työpaikalla – osa 10: ajan ja voimien haaskaaminen
Aika ei jakaudu tasaisesti, sillä toiset tunnit ja päivät tuntuvat lyhyemmiltä kuin toiset. Kun mietit työpäivää, jolloin aika on mennyt kuin lentämällä, on sinulla todennäköisesti silloin ollut hyvä päivä. Homma on sujunut ja on ollut mukavan kiireistä. Silloin tekemisen edellytykset suhteessa työn kuormitukseen ovat olleet kohdallaan, eikä vastoinkäymisiä ole ollut. Olisipa mukavaa jos kaikki työpäivät menisivät näin! Onneksi olkoon! Olet kokenut tuolloin työn imua.

Kymmenen kuolemansyntiä työpaikalla – osa 9, huono vuorovaikutus
Näemme useimmiten vain ne asiat, jotka meitä itseämme suoraan koskettaa. Saatamme kuitenkin tulla sokeiksi ja puusilmäisiksi kokonaisuuden kannalta tärkeille asioille, jos keskitymme vain omiin näkökulmiimme. Mediassa käytetään tästä termiä “kuplautuminen” – elämme kukin omissa todellisuuksissamme ja kuplissamme.

Kymmenen kuolemansyntiä työpaikalla, osa 8 -itsekkyys
Sanakirja määrittelee itsekkyyden olevan epämiellyttävä luonteenpiirre, joka sisältää keskittymisen omaan itseen muiden kustannuksella. Itsekäs ihminen ärsyttää, koska hän usein käyttäytyy epäoikeudenmukaisesti toisia kohtaan. Itsekäs ihminen ei ole tasapuolinen, vaan hän maksimoi aina oman hyötynsä. Tällainen ihminen aiheuttaa lähes aina lähiympäristössään ongelmia, myös työpaikallaan.

Kymmenen kuolemansyntiä työpaikalla – osa 7, alisuorittaminen
Paljonko on riittävästi? Tähän kysymykseen törmätään ihmisten työmäärän mitoittamisessa. Yhteiskuntasopimusneuvotteluissa on puhuttu työajan pidentämisestä sadalla tunnilla vuodessa. Mihin se riittää vai onko se liikaa? Miten pitempi työaika vaikuttaa aikaansaavuuteen ja tuottavuuteen? Lisääkö se sitä, vai jopa heikentää entisestään?

Kymmenen kuolemansyntiä työpaikalla – osa 6, avoimuuden puute
Kun tietoa pantataan tietoisesti tai tiedostamatta, syntyy kysymys miksi näin tehdään. Tässä suhteessa tieto – tai tiedon manipulointi, on vallankäyttöä. Työpaikoilla tietoa on paljon, samoin väärää tietoa. Näiden toisistaan erottamiseen kuluu valtavasti ihmisten aikaa ja energiaa hukkaan.