Blogi

Kymmenen kuolemansyntiä työpaikalla – osa 5, kostaminen

Pelko estää organisaation kehittymisen sekä vaimentaa työyhteisön ihmiset. Jotkut esimiehet pystyvät passivoimaan johdettavansa harjoittamalla kostoretkiä ”liian aktiivisen” tai ”hankalan” alaisen kurissa pitämiseksi. Kostaminen on palautetta alaisen esimieheensä kohdistamasta paineesta tai arvostelusta. Kostonhalu aktivoituu johtajassa, kun hän joutuu epämukavuusalueelle ja joutuisi reagoimaan tai jopa muuttamaan toimintatapojaan.

Lue lisää »

Kymmenen kuolemansyntiä työpaikalla – osa 4, vähättely ja aliarvostaminen

Ihmisen motivaation kannalta turmiollisinta on se, ettei hän saa työstään minkäänlaista palautetta. Milloin sitten tulisi osoittaa toisen huomioimista? Jostakin syystä toisen (ja oman itsen) onnistumista jossakin ei haluta kulttuurissamme korostaa, vaan ajattelemme että ”kellä onni on se onnen kätkeköön”. Kansallinen kateusko se on, joka panee piilottamaan onnistumiset? Vai uskonnollinen kasvatuksemme tyyliin ”kärsi, kärsi – kauniimman kruunun saat”? Johtamisen periaatteina nämä ovat kuitenkin huonoja.

Lue lisää »

Kymmenen kuolemansyntiä työpaikalla – osa 3, kyttääminen

Kyttäämiseen kuuluu ahdistavuuteen asti tapahtuva kontrolli, painostus ja vääristynyt kriittinen arviointi. Kyttääjä elää kritiikistä ja toisten arvostelemisesta. Kyttääjä uskoo kytättävästään pahaa, eikä voi antaa tälle ohjaavaa tai kannustavaa palautetta. Hän on kuin noita-akka tai –ukko, joka herkeämättä vahtaa ja vainoaa uhriaan aina hänen uniinsa asti. Epäluottamuksen ilmapiiri syö itsetunnon ja työn tekemisen motiivin. Kyttääminen on niin negatiivinen sana ja asia, että se tekee ikenissä asti pahaa.

Lue lisää »

Kymmenen kuolemansyntiä työpaikalla – osa 2, välinpitämättömyys

Yksi vahvimmista työhön vaikuttavista tunteista on välinpitämättömyys. En oikein jaksa uskoa että kenellekään olisi mitään väliä sillä, mitä työssä tapahtuu ja millainen fiilis on työpaikalla. Käytämme siellä olemiseen kuitenkin noin puolet päivittäisestä valveillaoloajasta. Välinpitämättömyys on usein seurausta turhautumisesta. Turhautuminen on puolestaan seurausta pettymyksistä, jotka voivat kohdistua omaan tai toisten ihmisten toimintaan, työyhteisöön, työnantajayritykseen (organisaatioon) tai työn sisältöön ja sen tekemiseen. Välinpitämätön ihminen ei koe työtään (tai itseään) kovin tärkeäksi. On hyvin surullista jos näin on päässyt käymään.

Lue lisää »

Kymmenen kuolemansyntiä työpaikalla – osa 1, ketutus

Keskiverto suomalaisen työura kestää n. 35-40 vuotta. Työpaikalla olemiseen käytetään tuona aikana noin puolet päivittäisestä valveillaoloajasta. Monesti työasiat ovat tavalla tai toisella mukana myös omalla ajalla, joskus jopa unissa. Työ leimaa meitä ja ajatteluamme, emmekä voi suhtautua työhömme tunteettomasti. Näin ollen ei ole ollenkaan sama millainen fiilis meillä on työpaikalla. Hyvä indikaattori on se, jos aamulla töihin mennessä ”ketuttaa”. Tuo ketutus ei laannu eikä poistu, ellei sen syyt poistu tai muutu.

Lue lisää »