Kirjoitukseni ei käsittele aina ajankohtaista susi-teemaa, vaan työssä ja työaikana aiheutuvaa hukkaa. Anteeksi jos otsikkoni hämäsi sinua. Tämä hukka ei uhkaa vain koiriamme, karjaamme ja lapsiamme, vaan se syö koko ajan rahapussiamme. Vaikka tästä vähemmän kohistaan, on se vaarallinen meitä väijyvä peto.

Kuinka iso osa työajastasi kuluu odotteluun? Työssämme odottelemme esim. tietokoneen (tai tietokoneohjelman) käynnistymistä, tapaamisesta myöhässä olevia ihmisiä tai toimituksesta myöhässä olevia osia. Odottelua on myös se, että et pääse jostakin syystä tekemään omaa työtäsi. Turhauttavaa.

Entä kuinka paljon työhösi kuuluu turhaa liikkumista ja tavaroiden etsintää? Paljonko työpäivän aikana kävelemistäsi askeleista olisit voinut toisenlaisella työn suunnittelulla välttää? Kuuluuko toisten viemien työkalujen etsiminen oikeasti työtehtäviisi? Onko sinut palkattu työpaikallesi etsimään ja kävelemään? Suututtaa ja turhauttaa.

Toivottavasti työssäsi ei ole turhia työvaiheita. Virheiden korjaaminen, turha pakkaaminen ja purkaminen sekä tavaroiden edestakainen kantaminen ovat näitä. Tällaisia ovat myös turhat palaverit, joihin on varmuuden vuoksi kutsuttu kaikki, vaikka asia ei kaikkia kosketa. Sähköpostikin on helpompi jakaa kaikille, kuin ruveta miettimään kuka siinä olevaa tietoa oikeasti tarvitsee. Mutta kaikilla menee turhaa aikaa sen selaamiseen. Ja taas suututtaa ja turhauttaa.

Pahin hukka kaikista on ihmisten ajattelun hukkaaminen. Ihminen ei haluaisi tehdä hukan aiheuttamia tyhmyyksiä töissään, ja hän ottaa asian esimiehensä kanssa puheeksi. Jos hukkaa aiheuttavaa asiaa ei voida tai kyetä (yhdessä) poistamaan (tai edes vähentämään), loppuu niiden puheeksiottaminen. Aivot kytketään irti käsistä, ja työpaikalla ollaan vain töissä. Turhauttaa ja suututtaa. Hukka nujerretaan ajattelemalla ja järkestämällä työtehtäviä.

Emmekö ymmärrä pelätä hukkaa? Emme, koska se ei ole näkyvää. Sitäkin enemmän se tuntuu. Meitä suututtaa ja turhauttaa tehdä hukkaa. Miksi sitten teemme sitä? Usein syyksi sanotaan se, että on niin kiire ettei töitä ehdi järkeistää tai tehdä sujuvammin. Hölmöläisen hommaa! Hukka vaanii sinua ja kävelee perässäsi koko työpäiväsi ajan.

Ei ole sama miten käytämme aikamme. Jos teemme tyhmiä ja turhia asioita, emme saa aikaiseksi sitä hyödyllistä mitä meidän pitäisi. Jos voisimme käyttää tuosta ei-hyödyllisestä esim. 20 % enemmän hyödylliseen, olisi kansantaloutemme kilpailukyky huimasti parempi. Lomarahojen leikkauksella sitä ei saada aikaiseksi. Hukka riemuitsee tyhmyyksistä. Tämä hukka kannattaa nitistää ennenkuin se nitistää sinut.